Komt fraude vaak voor?

Fraude komt steeds minder vaak voor doordat er instanties zijn die hier veel aandacht aan besteden. Het kwam vaker voor een afspraak niet werd nagekomen, doordat de andere partij een andere wending bracht bij het niet sturen van een product of dergelijke. Dit is natuurlijk hartstikke vervelend, maar tegenwoordig wordt er meer gebruik gemaakt van fishing omdat het oplichten via een website steeds moeilijker wordt. Daarbij kan er op vele manieren gecontroleerd worden of een website veilig is of niet . 
2021-10-05

Veilige manier van aankopen

Als jij denkt dat je de website niet vertrouwd dan kun je een paar aspecten controleren om zeker te zijn van een veilige manier van aankopen. Volgens het portaal voor oplichtingen en fraude op het internet van Mijn digitale wereld zijn dit de volgende punten:

  • Vaak hebben webshops een erkend keurmerk zoals Thuiswinkel Waarborg. Kijk op Consuwijzer.nl voor meer informatie over verschillende keurmerken. Hier kun je dus ook checken of het aangegeven keurmerk van een website ook daadwerkelijk geldig is. Zoals Thuiswinkel Waarborg geeft een lijst van alle webshops die een geldige keurmerk hebben. Zie ook: https://www.belazerdophetnet.nl/internetfraude.html
  • Je kunt via Kamer van Koophandel of een online bedrijvengids (bv deze bedrijvengids & telefoongids) kijken of het bedrijf ook daadwerkelijk geregistreerd staat als bedrijf. 
  • Je kunt controleren of de eigenaar/verkoper niet geregistreerd staat bij de politie door de gegevens in te voeren bij Mijnpolitie.nl
  • Zorg voor de NAW gegevens van de verkoper bij particuliere verkopen. 
  • Je kunt ervoor kiezen om aankopen te doen via de creditcard omdat deze vaker extra veiligheid heeft toegepast en de aankopen ook verzekerd zijn met een aankoopverzekering.

Wat te doen bij oplichting? 

Stel jij bent opgelicht bij het aankopen van een product, dan moet je het volgende proces even doornemen en uitvoeren. Met name omdat de bank niks kan doen, omdat jij een betaling hebt bevestigd. Als eerst doe je aangifte van oplichting. Dit is mogelijk bij het Landelijk Meldpunt Internetoplichting. Dit is niet hetzelfde als bij het lokale politiebureau. Vaak wordt de rekeningnummer gevraagd en dan wordt de bank benaderd door de politie, en hoef jij zelf vaak de bank niet meer te signaleren. Nu ligt het bij de politie om te kijken of de verdachte wordt vervolgt, de kans is aanzienlijk groot dat de Openbaar Ministerie de verdachte vervolgt en dan kun je met de aanklacht het geld terug krijgen. Als laatst kun je een melding geven op verschillende websites van oplichting en andere mensen helpen met het voorkomen van dezelfde situatie.

De nieuwe macbook collectie casualcases