Hoe veilig is contactloos betalen

Als er betaald wordt, dan ga er maar van uit dat dit gedaan wordt aan de hand van de pin. Bij de pin kun je ervoor kiezen om de pas te gebruiken en dan een pincode in te voeren. Zelfs dit concept is alweer verleden tijd. Het contactloos betalen is tegenwoordig meer in. Als je logisch gaat denken, dan is dit een positieve ontwikkeling. Je hoeft immers alleen je pinpas of je telefoon bij te hebben om te betalen en hoeft ook niet al dat kleingeld in je portemonnee te douwen. 
2021-10-07

Contactloos betalen en veiligheid

Wij zullen drie redenen geven waarom wij vinden dat contactloos niet alleen handig en eenvoudig is, maar ook nog eens veilig. 

  1. Het geeft geen mogelijkheid tot afkijken. Je betaald met de pas of met telefoon en hoeft vaker geen pincode in te voeren. Dit moet overigens wel bij een hoger bedrag, maar bij een klein bedrag hoeft het niet. Door het niet invullen van een pincode kan ook niemand mee kijken met jouw pincode.
  2. Verkleint de kans op fraude. Met name op het gebied van valse biljetten. Doordat er minder contact wordt afgerekend is de kans dat je vals geld ontdekt groter, omdat je de focus er beter oplegt. Bij contactloos betalen komt ook geen vals geld aan bod en dat zorgt voor een relatief lager percentage fraude in Nederland. 
  3. Vermindering inbraken. Met name verenigingen, winkels en horeca worden minder vaak overvallen omdat ze niet veel contanten hebben, omdat veel via de pin wordt gedaan. Als een bedrijf minder contanten heeft liggen, dan zorgt dit er ook voor dat het minder aantrekkelijk is voor een overvaller om een overval te plegen. Dit is ook een van de voornaamste redenen waarom zulke bedrijven het liefst hebben dat je betaald.

Veiligheidsmaatregelen

Bij het contactloos betalen zitten een paar veiligheidsmaatregelen aan verbonden, zodat het ook allemaal veilig blijft. 

  • Als eerst wordt er een keer om de pincode gevraagd, dus als je het instelt zul je als ware van beveiliging je pincode moeten intoetsen. 
  • Maximaal bedrag van contactloos betalen. Vaak als het bedrag boven de 25 euro ligt, dan kun je wel contactloos betalen, maar dan dien je alsnog de pincode in te voeren. Hierdoor wordt diefstal minder aantrekkelijk omdat de dief de pas wel kan gebruiken, maar niet voor bedragen boven de 25 euro. 
  • Het is ook niet mogelijk om onbeperkt te betalen. Elke keer als het totale bedrag boven de 50 euro komt, dien je een pincode in te voeren. Dit betekend dat je twee keer een bedrag van 25 kan aftikken en 5 keer een bedrag van 10 euro voordat je een pincode moet invoeren. 
     
De nieuwe macbook collectie casualcases