Zijn freemium games wel echt ‘free’?

Het concept freemium bestaat pas enkele jaren, het is mogelijk gemaakt doordat tegenwoordig bijna iedereen toegang heeft tot het internet. Een freemium game is, de naam zegt het al, gratis te downloaden en te spelen, maar bevat premium onderdelen, waar wel een klein bedrag voor moet worden betaald, middels "In game aankopen." Deze spellen zijn gratis te downloaden, dus niet te koop in de winkel.
2021-09-23

Eerlijk freemium concept

League of Legends is misschien wel het populairste voorbeeld van een freemium game, met meer dan 100 miljoen actieve gebruikers over de hele wereld en een grote competitieve scene. Dit spel voert het freemium concept op een eerlijke manier uit. Alle dingen die te koop zijn in het spel, zijn ook vrij te spelen, behalve extra skins voor je karakters die je geen voordelen bieden tegenover andere spelers. Toen League of Legends nog in de kinderschoenen stond, kon je bepaalde processen versnellen door bepaalde runes te kopen. Hiermee kon je veel tijd besparen, maar ook dit is uit het spel verwijderd zodat iedereen op dezelfde lijn zit. 

Een niet zo eerlijk concept

Age of Empires Online is een voorbeeld van een freemium game, die niet helemaal eerlijk met de premium content omgaat. Gamers die geen geld uitgeven aan deze game, hebben maar een klein gedeelte van de game beschikbaar. Als je wel geld uitgeeft, heb je dus een groot voordeel ten opzichte van mensen die dat niet doen. Echt free-to-play is het dus eigenlijk niet meer. Recent kwam echter wel het nieuws dat de makers van Age of Empires Online hun game in de zomer gaan veranderen, zodat het eerlijker wordt tegenover de mensen die er geen geld aan uitgeven.

Free-to-play games worden een steeds populairder model voor uitgevers. Een gratis game weet makkelijker mensen aan te trekken dan een game waarvoor in de winkel 50 à 60 euro voor moet worden betaald. Toch kunnen veel kleine transacties van een paar euro oplopen tot deze prijs, of nog meer.

Gaming populairder door gratis downloads?

Gamen wordt steeds populairder op het internet omdat er steeds meer websites zullen komen waarop je de spellen gratis kunt downloaden. Dit zorgt ervoor dat de spellen die worden uitgegeven ook veel beter zullen worden verkocht. Het is ook zo dat de beeldkwaliteit van de spellen steeds beter zijn en zo heeft de gamer ook daadwerkelijk de indruk dat het om een zeer realistisch spel gaat. Met name actie spellen en racespellen waarin veel spanning en sensatie in zit verwerkt vallen onder de categorie hardcore gaming.

Wat zijn de voordelen van gamen? 

Doordat een mens gamed heeft dat als voordeel dat je logisch leert denken en redeneren en dat je ook zo ingewikkelde problemen leert oplossen zodat je rationele denkvermogen dan ook flink wordt vergroot. Gelukkig zijn er in de winkel ook tal van boeken te koop waarmee men zijn spel vaardigheden mee kan opwaarderen en zo kan men ook een behoorlijk inzicht gaan ontwikkelen om spellen te kunnen winnen. Het is ook zo dat bij hardcore spellen de moeilijkheidsgraad steeds hoger wordt en dat de maker in de spellen verrassend moeilijke hindernissen en obstakels heeft verwerkt waardoor je echt op een hoog niveau logisch moet kunnen denken om het spel uit te kunnen gaan spelen. Maar dit zorgt er daarom ook voor dat het spelen van zulke spellen ook een uitdaging is en blijft en daarom vind ik het ook altijd heel erg leuk om plaats te gaan nemen achter mijn computer.

Ook levert het een gevoel van realisme en intensiteit op in de game-omgeving waarin je speelt en daardoor is het ook erg verslavend geworden. Je hebt namelijk als gamer echt het gevoel dat je met je lichaam in het spel zit en daardoor ga je de werkelijkheid ook op een hele andere manier benaderen. Ik wil iedereen aanraden om zulke spellen te gaan spelen omdat men dan ook zal gaan leren hoe het leven in elkaar zit en werkt.

De nieuwe macbook collectie casualcases